Oude Waal.

 

De Oude Waal, een bekend en mooi natuurgebied onder de rook van Nijmegen gelegen in de Ooijpolder.

Ben hier al vaker geweest maar miste nog een foto van een mooie zonsondergang en het is lekker dichtbij, dus waarom niet ;-) .

 

De weersvoorspellingen waren goed, aangekomen was het echter helemaal opengetrokken. Dan maar het gebied een beetje verkennen voor een ander standpunt/ foto. Kwam toch automatisch weer uit bij de vissersbootjes die daar zo mooi liggen met in de voorgrond diverse waterplanten.

Toch maar het statief neergezet en alle andere spullen in orde gemaakt, je weet het maar nooit met het weer! En ja hoor, na verloop van tijd kwamen er toch nog wat donkere luchten aanzetten en toen heb ik mooi deze foto kunnen maken.

 

_MG_9250-copy-blog

Canon 5d MkIII | EF 16-35 f/4 IS L | LEE ND 0.9 Hard Grad |

0,5 seconden | f/16 | Iso 100 | @ 22mm |

 

Rondje vogels Hoge Veluwe.

 

Weer eens een rondje gemaakt om vogels te fotograferen. Deze keer bij Nationaal Park De Hoge Veluwe, het blijft een prachtig gebied/ park, we hebben hier een abonnement. Dus ideaal om bijvoorbeeld eens een klein tripje te maken, net zoals deze keer.

Helaas maar weinig vogels gezien of gehoord maar heb toch nog een paar mooie foto’s overgehouden aan het tripje. En er weer even lekker uit geweest ;-) .

 

Graspieper zat mooi dichtbij.

_MG_9209-copy-550

 

Mijn eerste Putter en ook nog eens in een mooie lage setting met wat geel erbij. Meestal op de bekende distelstruik of op een paaltje/ prikkeldraad in de weilanden. De Putter is een schuchter soort, niet makkelijk om te fotograferen, dus heel bij met deze foto.

_MG_9205-copy-550

 

Nog een keer de Graspieper, nu in de heide, deze keer wat verder weg met wat meer leefomgeving.

_MG_9223-copy-550

Publicatie in Zoom.

 

 

Weer een publicatie in het fotoblad Zoom. Het gaat om de foto die ik afgelopen herfst gemaakt heb bij het Brackvenn. Een prachtig natuurgebied in de Hoge Venen, België.

 

IMG_20170624_091843-blog

 

De foto; Canon 5d MkIII | EF 16-35 f/4 IS L | LEE ND 0.6 Hard Grad.

_MG_8688-copy-blog

 

 

Weidevogels.

 

Na lange tijd ben ik eindelijk weer eens op stap geweest om vogels te fotograferen. Het is voorjaar, dus dan denk ik al snel aan weidevogels, met name de Grutto en de Tureluur. Het zijn prachtige weide vogels en de Grutto is mijn favoriet, de elegantie, kleuren en geluid, prachtig!!!  Eind van de avond ben ik naar mijn vaste stek in de buurt geweest, aangekomen zag ik ze al in de verte en na lange tijd hoorde ik het geluid van de Grutto weer, heerlijk!!!

 

En ja hoor, de eerste zat al te wachten op mij ;-) .

 

Black tailed Godwit standing on a pole in the meadow.

Black tailed Godwit standing on a pole in the meadow.

 

 

Die avond kwam ik warempel een Reebok tegen, was een hele bijzondere ontmoeting op een wat een vreemde plek qua leef omgeving voor deze Ree. In al die jaren heb ik hier nog nooit een Ree gezien, wellicht is dit exemplaar verstoten uit de groep door een jonge Reebok.

 

Wild Roe Deer

 

Ook de Tureluur was aanwezig.

Redhank on a pole.

 

Close up.

_MG_9052-copy-blog

 

 

Black tailed Godwit standing on a pole in the meadow.

 

 

Redhank on a pole.

 

Genieten van de avondzon.

_MG_9068-copy-blog

 

Black tailed Godwit standing on a pole in the meadow.

 

Tureluur aan het poetsen.

Redhank on a pole.

Nogmaals de Reebok.

_MG_8998-copy-blog

 

 

 

Publicatie in Zoom, Collectie Veluwe.

 

Hierbij weer een blogje ivm een publicatie van 2 foto’s van mij. Deze keer weer bij het bekende fotoblad Zoom, nu niet in het magazine zelf maar op hun site.

Op de site van Zoom staan collecties met de mooiste foto’s van een bepaald onderwerp. Bij de collectie Veluwe – Vier seizoenen, zijn 2 foto’s van mij gebruikt. Weer een mooie en eervolle vermelding ;-) .

 

 

Zoom-blog1

 

 

Zoom-blog2

Mijn eerste foto,  zonsopkomst gemaakt op de Veluwezoom in het najaar.

 

 

 

Zoom-blog3

De tweede, een Eekhoorn gefotografeerd in de herfst.

Hoge Venen/ Hautes Fagnes.

 

Tijdens onze vakantie in de Eifel hebben we ook een bezoekje gebracht aan het prachtige veengebied de Hoge Venen. De Hoge Venen is een natuurgebied gelegen in het oosten van België, dat zich uitstrekt tot over de Duitse grens. Het is een groot open landschap met vooral veel lage grassen en struiken. Op veel gebieden loop je over houten bruggetjes door de natte en uitgestrekte veengebieden.

 

Voor de vakantie had ik al wat voorwerk gedaan en wilde me richten op het gebied het Brackvenn, dit ligt tegen de Duitse grens in de buurt van Monschau. Had hier een mooi plekje op het oog om een zonsondergang te fotograferen. We zijn op tijd vertrokken om het gebied goed te verkennen, in alle rust het mooiste plekje te zoeken. Maar natuurlijk ook om genoeg tijd over te houden om op andere plekken te fotograferen en te genieten van dit prachtige gebied ;-) .

 

_MG_8666-copy-blog

Door het warme middag licht, kleurde de graspollen in het Brackvenn mooi op.

 

_MG_8616-copy-blog

Mooie donkere / dreigende luchten, een feest voor een landschapsfotograaf. Regen aan de horizon.

 

_MG_8658-copy-blog

Eind van de middag, weinig licht, diepe kleuren bij de Hoge Venen.

 

_MG_8628-copy-blog

Een van de bruggetjes bij het Brackvenn.

 

_MG_8688-copy-blog

De foto waar het allemaal om ging, de zonsondergang viel wat tegen maar door de mooie bewolkte lucht ben ik toch wel blij met het eindresultaat. Ik zou in de toekomst nog wel eens terug willen voor een zonsopkomst met mist erbij ;-) .

Nationaal Park Eifel.

 

Onlangs een paar dagen op vakantie geweest in het Landal Park Eifeler Tor bij het plaatsje Heimbach in Duitsland. Het ligt in het prachtige Nationaal Park Eifel. De Rursee, een van de grootste stuwmeren van Duitsland is dominant aanwezig in dit gebied. De prachtige ‘Stausee’ wordt omgeven door beboste heuvels. De camera ging uiteraard mee ;-) .

 

 

_MG_8494-copy-blog

We waren wat laat in het seizoen maar er waren toch nog wat herfstkleuren te bekennen, zoals ook hier op dit plekje. Een uitmonding van de Rursee bij Heimbach.

 

_MG_8496-copy-blog

“Haus am See”. Bijna een idyllische woning, wie zou er niet willen wonen?

 

 

_MG_8537-copy-blog

 

 

_MG_8577-copy-blog

Laatste herfsttinten in de heuvels, bij de eerste foto zie je een uitmonding van de Rursee.

 

 

_MG_8603-copy-blog

Het fotograferen met de Big Stopper van LEE vind ik nog steeds geweldig. Van te voren locaties uitzoeken, ter plekke de belichting uitrekenen, alles in de camera juist instellen en vervolgens een lange tijd in spanning wachten om dan uiteindelijk de foto op het schermpje van de camera te zien.

 

Dus deze vakantie gingen we ook weer op pad met het mooie 10 stops grijsfilter. Thuis had ik al een plekje uitgezocht om te gaan bezoeken, ter plekke viel het iets tegen. Er zou namelijk een vaste steiger in het water liggen, dit bleek echter een bewegende ponton te zijn. Door de lange sluitertijd van 121 seconden, bewoog deze mee in het water en dit gaf een wat ‘vreemd’ beeld maar al met al vind ik de foto toch wel geslaagd.

 

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L  - LEE ND 0.9 Hard Grad & The Big Stopper.

121 seconden | f/16 | Iso 100 | @35mm |

 

Hessengat, Veluwezoom.

 

 

Eindelijk weer even met de Camera op pad geweest, deze keer bij het Hessengat op de Veluwezoom.

Had dit gebied al langer in de planning staan maar het kwam er maar niet van. De bedoeling is er om

een zonsopkomst te fotograferen en dan het liefst met mist erbij ;-) .

 

Ik ben eerst de locatie gaan verkennen, ondanks dat ik de foto al wel in mijn hoofd heb zitten, wil niet voor eventuele verrassingen staan. Vooral bij een zonsopkomst (of ondergang) veranderd het licht heel snel. Tijdens de verkenning heb ik gekozen voor een bewolkte dag, zodat ik eventueel nog wat mooie foto’s kan maken, 2 vliegen in een klap!

 

Hieronder twee foto’s die ik gemaakt heb tijdens het verkennen van het gebied. Ter plekke werden de luchten steeds mooier/ dreigender. Dit vond ik niet erg :-) .

Bij de eerste foto heb ik 2 grijsverloopfilters  gebruikt (2 en 3 stops samen), dit lijkt wat veel maar ik

had dit nodig om de voorgrond goed belicht te krijgen, anders werd deze te donker. Het licht kwam

van schuins rechts en was soms best fel,  al zie je dat niet direct terug in de foto.

 

Links van het meertje heb je een schuins talud, wellicht krijg je hierdoor de indruk dat de foto scheef

staat maar dit is optisch bedrog. De foto is gemaakt mbv een statief en digitale waterpas in de camera.

Bij de tweede foto stond ik met de rug naar het bos en had het licht in de rug, hier was

1 grijsverloopfilter (3 stops) genoeg.

 

 

_MG_8375-copy-blog

1). Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @ 20mm – LEE ND 0.6 & 0.9 Hard Grad.

1/10 – f/16 – Iso 100.

 

_MG_8364-copy-blog

2). Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @23mm  - LEE ND  0.9 Hard Grad.

1/25 – f/16 – Iso 100.

 

 

Een paar dagen later waren de voorspellingen goed, wat lichte bewolking, koude nacht en weinig wind. Dus de wekker gezet om 4.30uur,  lekker vroeg maar het was het helemaal waard. In het begin

door een donker bos, tot 2x toe hoorde ik het geluid van een wild zwijn dichtbij, was ff schrikken :-)  .

 

Lopend door het gebied naar de juiste plek was er op sommige (lager gelegen) plekken de mist reeds aanwezig. Aangekomen bij het vennetje was er nog nauwelijks mist. Het was er nog goed donker, onderstaande foto is gemaakt tijdens het ‘blauwe uurtje’.

 

_MG_8404-Hessengat-blauwe-uurtje

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @30mm – 30 seconden – f/16 – Iso 100.

 

 

Na verloop van tijd kwam de mist wel goed opzetten, de zonsopkomst begon en de lucht stond ineens in vuur en vlam, dit was heel bijzonder. De foto die ik in gedachten had, heb ik kunnen maken.

Mission Completed!!

 

_MG_8423-copy-Hessengat

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @16mm  - LEE ND  0.9 Hard Grad.

3,2 seconden – f/16 – Iso 100.

Markermeer.

 

Van de week weer eens naar het Markermeer geweest om te fotograferen. Het was alweer even geleden dat ik hier geweest was. Het Markermeer licht grofweg in de driehoek tussen de plaatsen; Lelystad, Almere en Hoorn. Het is een ideale plek om foto’s te maken met een lange sluitertijd, iets wat ik heel graag doe. Je hebt er diverse plekken met visnetten en rotsen in het water, tevens liggen er op enkele plekken wat steigers om boten aan te meren.

 

Dit zijn idealen onderwerpen om in de compositie te hebben.  In combinatie met het “strakke water” door de lange sluitertijd krijg je een mooie basis van de foto. Rest nog een “goede” lucht, ik houd de weerberichten altijd goed in de gaten, maar ter plekke wil dit toch nog wel eens anders zijn, een beetje geluk is dus ook  nodig ;-) .

 

 

IMG_20160608-copy-blog

In Arnhem was het weer lekker warm maar bij Markermeer stond een aardig fris windje, en dat met de korte broek. Het was wel voorspeld maar je een echte ram he :-) .

 

 

_MG_8204-copy-Mark-blog

De  foto.

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L  - LEE ND 0.9 Hard Grad & The Little Stopper.

40 sec. – f/16 – Iso 100 – @ 17mm.

Zonsondergang Posbank.

 

 

Gisteravond weer even op pad geweest, nu bij de Posbank op de Veluwezoom. De voorspellingen waren in het begin goed maar werden slechter, een mooie zonsondergang kwam er ook niet. De lucht trok ter plekke helemaal open maar ja, gewoon gaan en we zien wel was het motto :-) .

 

Door het gebrek aan bewolking was de lucht eigenlijk te fel en de voorgrond ook nog erg donker, door de heide die nog niet in bloei staat. Hierdoor was het dynamische bereik voor de Camera te groot, ondanks dat ik gebruik maakte van diverse grijsverloopfilters.

 

Sommige fotografen kiezen dan voor HDR (High Dynamic Range) fotografie. Je maakt een reeks van minimaal 3 foto’s (bracketing, kan je instellen in de Camera) met verschillende belichtingen en deze voeg je dan samen met een programma, bijvoorbeeld Photomatix. Dit is relatief makkelijk maar het oogt vaak erg onnatuurlijk en deze uitstraling wil ik alles behalve.

 

 

IMG_2016051-blog

De setting ter plekke.

Gitzo 5532ls statief met een Markins Q20i balhoofd en een L-Bracket van Really Right Stuff.

 

 

Om het probleem van het groot dynamische bereik te tackelen, heb ik gekozen om 2 foto’s naderhand samen te voegen tot 1.  Waarom dan geen HDR foto? Het blenden (samenvoegen) van de 2 foto’s geeft een natuurlijk resultaat en dat wil ik graag bereiken. Het is wel wat meer werk in Photoshop maar ja dat hoort ook een beetje bij de hobby ;-) .

 

Bij de 1ste foto heb ik gebruik gemaakt van 2 grijsverloopfilters van LEE, de ND 0.6 & 0.9 Hard Grad, om toch nog enig detail in de lucht te krijgen. Aan de ene kant hoeft het niet, aangezien ik nog een aparte foto maak van de lucht. Maar door de filters is de overgang van lucht en bos nu wel wat minder fel, hier bewaar ik nu wat belangrijke details. Bij de 2e foto heb ik alleen de lucht goed belicht en deze blend (samenvoegen) ik dan naderhand samen met de 1ste foto tot 1 foto in Photoshop.

 

Thuis heb ik beide foto’s apart bewerkt in Lightroom, de normale handelingen, vervolgens geëxporteerd naar Photoshop. Met behulp van de Luminosity Masks heb ik de foto’s naadloos samengevoegd en nog andere bewerkingen gedaan. De lucht is nog wel steeds te fel, dichtgelopen rechts maar je kan niet alles hebben toch, goede reden om nog eens terug te gaan :-) . Hieronder het resultaat.

 

 

_MG_8076-copy-site_blog

De uiteindelijke foto.

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L  - LEE ND 0.6 & 0.9 Hard Grad.

0.3 sec. – f/16 – Iso 100 – @ 31mm.