Perfect morning

Eindelijk weer even met de Camera op pad geweest, deze keer bij het Hessengat op de Veluwezoom. Had dit gebied al langer in de planning staan maar het kwam er maar niet van. De bedoeling is er om een zonsopkomst te fotograferen en dan het liefst met mist erbij.

Ik ben eerst de locatie gaan verkennen, ondanks dat ik de foto al wel in mijn hoofd heb zitten, wil niet voor eventuele verrassingen staan. Vooral bij een zonsopkomst (of ondergang) veranderd het licht heel snel. Tijdens de verkenning heb ik gekozen voor een bewolkte dag, zodat ik eventueel nog wat mooie foto’s kan maken, 2 vliegen in een klap!  Hieronder twee foto’s die ik gemaakt heb tijdens het verkennen van het gebied. Ter plekke werden de luchten steeds mooier/ dreigender. Dit vond ik niet erg 😉 .

Bij de eerste foto heb ik 2 grijsverloopfilters  gebruikt (2 en 3 stops samen), dit lijkt wat veel maar ik had dit nodig om de voorgrond goed belicht te krijgen, anders werd deze te donker. Het licht kwam van schuins rechts en was soms best fel,  al zie je dat niet direct terug in de foto. Links van het meertje heb je een schuins talud, wellicht krijg je hierdoor de indruk dat de foto scheef staat maar dit is optisch bedrog. De foto is gemaakt mbv een statief en digitale waterpas in de camera. Bij de tweede foto stond ik met de rug naar het bos en had het licht in de rug, hier was 1 grijsverloopfilter (3 stops) genoeg.

 

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @ 20mm – 1/10 – f/16 – Iso 100 |LEE ND 0.6 & 0.9 Hard Grad |

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @23mm – 1/25 – f/16 – Iso 100 | LEE ND 0.9 Hard Grad |

 

Een paar dagen later waren de voorspellingen goed, wat lichte bewolking, koude nacht en weinig wind. Dus de wekker gezet om 4.30uur,  lekker vroeg maar het was het helemaal waard. In het begin door een donker bos, tot 2x toe hoorde ik het geluid van een wild zwijn dichtbij, was ff schrikken 🙂 .

Lopend door het gebied naar de juiste plek was er op sommige (lager gelegen) plekken de mist reeds aanwezig. Aangekomen bij het vennetje was er nog nauwelijks mist. Het was er nog goed donker, onderstaande foto is gemaakt tijdens het ‘blauwe uurtje’.

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @30mm – 30 seconden – f/16 – Iso 100.

Het werd al iets lichter en de mist kwam goed opzetten.

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @30mm – 30 seconden – f/16 – Iso 100.

En toen begon de zonsopkomst,  de lucht stond ineens in vuur en vlam, dit was heel bijzonder. De foto die ik in gedachten had, heb ik kunnen maken. Mission Completed!!

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @16mm – 3,2 seconden – f/16 – Iso 100 – LEE ND  0.9 Hard Grad |

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L @30mm – 2,5 seconden – f/16 – Iso 100 – LEE ND  0.9 Hard Grad |

 

 

 

Vorige Markermeer
Volgende Nationaal Park Eifel

4 Comments

  1. Hoi Rob,
    Herkenbare situatie op dezelfde locatie. In het donker er naartoe gewandeld. Grijze lucht en een beetje mist. Ineens trekt de lucht open en wordt het magisch. Genieten, net als jouw foto’s van deze plek!

Laat een reactie achter

error: