Markermeer

Van de week weer eens naar het Markermeer geweest om te fotograferen. Het was alweer even geleden dat ik hier geweest was. Het Markermeer licht grofweg in de driehoek tussen de plaatsen; Lelystad, Almere en Hoorn. Het is een ideale plek om foto’s te maken met een lange sluitertijd, iets wat ik heel graag doe.
Je hebt er diverse plekken met visnetten en rotsen in het water, tevens liggen er op enkele plekken wat steigers om boten aan te meren.

Dit zijn mooie onderwerpen voor dit soort fotografie. In combinatie met het “strakke water” door de lange sluitertijd krijg je een mooie basis van de foto. Rest nog een “goede” lucht, ik houd de weerberichten altijd goed in de gaten, maar ter plekke wil dit toch nog wel eens anders zijn, een beetje geluk is dus ook  nodig.

In Arnhem was het weer lekker warm maar bij Markermeer stond een aardig fris windje, en dat met de korte broek.
Het was wel voorspeld maar je een echte ram he 🙂 .     De luchten werkte goed mee, tijdens de zonsondergang trok het helemaal dicht maar tijdens het gouden uurtje was het prachtig. Missie geslaagd!

Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L  – 40 sec. – f/16 – Iso 100 – @ 17mm | LEE ND 0.9 Hard Grad & The Little Stopper |

 


UPDATE

Ik heb de foto omgezet naar zwart/wit. Normaal ben ik niet zo van de zwart/ wit fotografie maar vind deze bewerking toch zeker geslaagd. Wat heb ik gedaan?
In Photoshop heb ik de foto geopend in de plugin Silver Efex Pro. Dit programma hoort bij de bundel van Nik Collection. Hier kan je foto’s omzetten naar zwart/wit.  

Er zijn hier diverse presets waar je uit kan kiezen. Van een subtiele omzetting tot zwaardere. Het nadeel van deze plugin vind ik dat de kwaliteit van je foto snel achteruit gaat. Als je de foto voor en na op 100% gaat vergelijken, zie je het verschil. Je krijgt er ‘gratis’ o.a. veel ruis bij. Ik heb gekozen voor de eerste optie, 000 Neutraal. De naam zegt het al, een neutrale omzetting naar zwart/wit. Het bestand blijft nog goed qua kwaliteit maar wel wat vlak qua contrast.

Hierna ben ik verder gegaan in Photoshop waar ik lokale aanpassingen gedaan heb aan de foto met behulp van het Tk Actions Panel.  Dit is een klein maar krachtig programma dat bekend staat om het werken met Luminosity Masks. Het Panel heeft ook handige buttons om je workflow sneller en makkelijker te maken.
Ik werk er al jaren mee met volle tevredenehid. Er zit wel een aardige leercurve aan het Panel maar als je het eenmaal doorheb, wil je niet meer zonder.
Hieronder het eindresultaat.

Zwart wit, black & white, longe exposure, lange sluitertijd
Canon 5d MkIII – EF 16-35 f/4 IS L  – 40 sec. – f/16 – Iso 100 – @ 17mm | LEE ND 0.9 Hard Grad & The Little Stopper |

Vorige Publicatie in Landscape Photography Magazine
Volgende Perfect morning

3 Comments

Laat een reactie achter

error: