LEE Filters

 

Afgelopen week heb ik wat nieuwe spullen gekocht, het werd weer eens tijd 🙂 . Heb mezelf ‘verwend’ met een set LEE Filters. Ik gebruik al enkele jaren grijs/verloop filters van het merk Cokin (P-serie) voor Landschapsfotografie. Waarom dan nieuwe filters? Door de jaren heen stel je meer eisen aan het materiaal. In sommige gevallen loop je zelfs tegen beperkingen aan. Zo ook bij mijn oude filterset, die alweer uit 2008 komt.

Onderstaande foto laat een van de ‘gebreken’ zien. Ik heb de 2 filters op een wit papier gelegd. Links een LEE filter, rechts Cokin. Bij Cokin zie je duidelijk een beetje rood achtige gloed op het filter. Dit komt ook terug in de ‘output’, de foto. Het een en ander is natuurlijk wel weg te werken in je nabewerking maar zoals ik al reeds aangaf, worden je eisen van het materiaal steeds hoger.
In het voorbeeld hieronder gaat het nog maar om een medium grijsverloop filter van Cokin, de ND 0.4 Soft Grad, kan je nagaan wat het effect is als je een wat ‘zwaardere’ filter gebruikt. In sommige situaties komt het ook voor dat je meerdere filters moet gebruiken voor een goede belichting of om een bepaald effect te creëren. Het zogenaamd ‘stacken’, stapelen van filters achter elkaar. De rode zweem wordt dan gewoon te veel, deze punten waren voor mij de reden om over te stappen naar de handgemaakte LEE filters.

Links LEE ND 0.6 Soft Grad, rechts Cokin ND 0.4 Soft Grad.

De filterhouder van LEE, hier zitten standaard 2 voor gemonteerde filterslots op. Een 3e filterslot wordt los meegeleverd, welke je zelf erop
kan monteren indien dit nodig is. Ernaast de adapterring voor op het objectief. In dit geval, de 77mm “Wide Angle” versie.

Dit is voor nu mijn ‘basis set’, zelf samengesteld. De ND 0.6 Soft Grad, ND 0.9 Hard Grad en ND 0.6.


Camera en filter, Canon 5d MkIII, Canon EF 17-40 f/4 L en LEE ND 0.9 Hard Grad.

Vorige Publicatie in Zoom magazine
Volgende Publicatie in National Geographic

Één reactie

Laat een reactie achter

error: